Olen turhaan yrittänyt metsästää kokemuspohjaista tietoa Savumaxin talteenottopiipuista, joten tässä sitä nyt tulee itseltä.
Tuotahan markkinoidaan tehokkaasti talteenottavana piippuna.
Netistä selailtua löytyy muutamia kokemuksia kyseisestä piipusta, tai oikeastaan nekin ovat piippuvaraajasta joka on rakenteeltaan hieman erilainen.
Omia kokemuksia on nyt kertynyt alkukesän takan polttamisesta ja nyt loppukesän kiukaan lämmittämisestä.
Meillä siis takka ja kiuas tulevat samaan hormiin joten samaan aikaan niitä ei voi polttaa.
Talteenottopiipun pituus on 3m.
Aloitetaan takasta:
Takassa tuli poltettua kaksi pesällistä puita 4,5kg/pesällinen eli 9kg kokonaisuudessaan. Takka lämpenee hienosti tuolla puumäärällä (Tiilerin Pikku-jussi).
Tuon puun lämpömäärän saa laskettua helposti kun kuusen lämpömäärä on 4,1kwh/kg kerrottuna 9 kilolla saadaan 36,9kwh.
Takkahan ottaa tuosta tehokkaasti käyttöön, mutta mitä tuosta lämpömäärästä saa talteen Savumax?
Kun varaajan 500l ylälämpö on 22 astetta (kesä) ja alalämpö 20 astetta, niin tuon 9kg puun polton jälkeen ylälämmöt ovat nousseet 10 astetta ja alalämpökin noin 5 astetta. Yläosa on noin 150l ja alaosa 350l.
Kun lasketaan tuon vesimäärän lämmittämiseen tarvittava energia, niin nähdään paljonko Savumax todellisuudessa saa irti puun lämpömäärästä.
Eli:
1000kg/m3 (veden tiheys) x 4,2kj/kg°C (veden ominaislämpökapasiteetti) x 0,35m3 (vesimäärä) x (25°C (lämmitetyn veden lämpötila) - 20°C (lämmitettävän veden lämpötila)) / 3600 (yksikkömuunnos kj - kwh)
=2,04kwh varaajan alaosaan
sama yläosaan:
1000kg/m3 x 4,2kj/kg°C x 0,15 x (32°C-22°C) / 3600
= 1,75kwh
Laskettuna yhteen 2,04kwh + 1,75 kwh
=3,79kwh kokonaisuudessa talteenotettu energiamäärä.
Kun puun lämpömäärä oli 36,9kwh ja Savumax saa tästä talteen vain 3,79kwh on se vain n.10%.
Sama tilanne kiukaan kanssa.
Poltettu puu 3x4,5kg=13,5kg ja lämpömäärä 55,35kwh
Alaosan lämmöt nousee 10 astetta ja yläosan lämmöt 20 astetta.
Alaosa:
1000*4,2*0,35*10/3600= 4,08kwh
Yläosa:
1000*4,2*0,15*20/3600= 3,5kwh
Yhteensä:
4,08kwh+3,5kwh=7,58kwh
Puun lämpömäärä 55,35kwh ja siitä saatu 7,58kwh on vain n.14%
Mahtoikohan kukaan pysyä kärryillä? No yrittäkää nyt ottaa tuosta selvää.
Mikäli jollakulla muullakin löytyy kokemuksia Savumaxin tuotteista niin kuulen mielelläni niistä.
Kunnon tiilipiippu on ihan eri hintainen ja varauskapasiteetitaan ylivertainen.Miten Savumax kondensoi viileällä?
VastaaPoistaTuossa tiilipiipussa on omat ongelmansa, juurikin tuo varausominaisuus kesällä, silloin tarvitaan ilmalämpöpumppu viilentämään asuntoa.
VastaaPoistaToinen ongelma tiilipiipussa on se ettei se lämmitä lattiaa yhtään. Laattalattia vaatii lattialämmityksen tai kunnon villasukat ;) Savumaxilla ei pitäisi olla ongelmia kondessin kanssa, tästä ei kylläkään vielä ole omaa kokemusta.
Eli savumaxi sai savukaasuista talteen 68,5%, jos takka ottaa poltetun puun lämpöenergiasta 85%.
VastaaPoistaAikas hyvin.
Olen itsekkin suunnitellu savumaxin piippua uuteen taloon. voi olla että otan vesitakan tavallisen sijaan, niin saa varaajaan suurimman osan lämmöstä.
Missä hintaluokassa tuollainen talteenottopiippu on?
Varaajapiippu oli pari vuotta sitten noin 8500€ paikkeilla
tuo Savumaxin economy paketti on joku 7000 euroo.. maalämmöt ja aurinkopaketit vähän yli kympin alvin kanssa. Eli tosi edullisia ku puhutaan hybridilämmityksestä kuitenkin..
Poistatuo Savumaxin economy paketti on joku 7000 euroo.. maalämmöt ja aurinkopaketit vähän yli kympin alvin kanssa. Eli tosi edullisia ku puhutaan hybridilämmityksestä kuitenkin..
PoistaTuosta takasta nyt ei niin hirväesti energiaa saa koska takassa on noin hyvä hyötysuhde, mutta kiukaassa tuo reilu 60% sitten jo tuntuukin.
VastaaPoistaHinta riippuu piipun koosta (halkaisia, pituus) ja tuleeko automatiikka jne. meillä pelkkä piippu oli n.4000€.
Hetkinen...mistäs tuo kiukaan 60% tuli? Etkö tuossa yllä laskenut prosentiksi 14? Oma rakennusprojekti on käynnistymässä ja savumax on harkinnassa, joten kaikki käyttökokemus olisi mielenkiintoista luettavaa. Onko piippunne millä sisähalkaisijalla? Meille on tarjottu 175 millistä jonka pitäisi riittää myös yhtäaikaiseen polttoon takalle ja kiukaalle.
PoistaTakkahan ottaa suurimman osan energiasta, joten Savumaksin osuus jämälämmöstä jää melko suureksi. Eli ilmeisen toimiva systeemi. Juuri tuo jämälämpöhän on sitä harakoille menevää.
PoistaMeillä savumaxin talteenottopiippu joka lämpenee takalla. Helkkarin monimutkainen perustaa, ainakin jos tulisija ei ole ihan varaajan vieressä. Lisäksi varaajan vastukset naksaa päälle koko ajan vaikka piipun vesi olisikin kuumempaa kuin varaajassa... Sähköä kuluttelee aika roimasti toi järjestelmä! Kiva ois kun sais firmalta asennusporukan jotka ennenkin laittaneet kyseisiä vimpaimia. Meillä kaksi putkimiestä pähkäilleet järjestelmän kans ja vieläkään ei kunnolla toimi! Piipun peltisysteemi aivan onneton. Jäätyy heti pakkasella yms.
VastaaPoistaPositiivista on et silloin kun harvoin on toiminut niin varaajan vesi lämpenee nopeasti 70 asteiseksi...
Mikähän teillä on systeemissä pielessä, kun ilmeisesti toisinaan toimii? Miten perustus monimutkaistuu jos on etäisyyttä piipun ja varaajan välillä? Eikös siinä ole erona vain pidemmät siirtoputket?
VastaaPoistaOnko vastusten termari turhan korkealle säädetty?
Moi!
VastaaPoistaOnko näin vuoden jälkeen lisää kokemuksia, onko savumax ollut järkevä hankinta?
Mul on ollut talteenottohormi reilu 2 vuotta ja pitkälti sillä talo lämpeää ja vesi.. ehkä jos nyt valitsisin, ottasin tuon ilmavesilämpöpumppuhybridin savumaxilta.. siinä on samassa se talteenotto.
PoistaYmmärrätte varmaan että kyseinen systeemi ei ikinä koskaan tienaa hintaansa.
VastaaPoistaVäitteet kannattaa aina perustella, muuten ne on ihan turhia. Kuten tämäkin.
PoistaHei!
VastaaPoistaItselläni on nyt 2 vuotta ollut Savumax savupiippuvaraaja käytössä(omakotitalo Rovaniemellä), hormiin kytkettynä takka ja kiuas. Takassa lisäksi lämmönvaihdin josta myös siirtyy lämpöä varaajaan.
Savumaxilta otin myös Santos IV-koneen ja esilämmitysyksikön maapiirillä, en ole katunut.
Savumaxin henkilökunta on auttanut todella paljon erinäköisissä probleemissa, joista suurinosa on ollut lähinnä säätöjä(eikä ole johtunut heistä). Edelleen hion heidän kanssaan maksimaalisia hyötyjä järjestelmästä(teemme yhden putkikytkentä muutoksen), ja hyvältä näyttää.
t. laPInmies